Historia

Historia

1970-luvun alku

Tampereella järjestetään jo Appron kaltainen Hämeenkadun Viesti-niminen tapahtuma teekkareiden ja kauppatieteilijöiden toimesta.

 

1982

Ensimmäinen Hämeenkadun Appro järjestetään. Tämä on ensimmäinen kerta, kun opiskelijoita kutsutaan Hämeenkadulle nimenomaan “akateemisia” arvosanoja (Approbatur ja Cum laude) suorittamaan. Hämeenkadun Appron isähahmona on Simo Susi, joka toimii Boomi ry:n hallituksessa vapaa-ajan valiokunnan puheenjohtajana, ja apunaan hänellä on Risto Keskiruokanen. Järjestäjät asettavat tapahtumalle seuraavan tavoitteen: “Antaa integroitu näkemys Tampereen anniskeluravintoloiden tasosta sekä kehittää käden koukistajalihaksen toimivuutta. Opettaa suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta sekä toimintakykyä ryhmässä”. Lähtöpaikkana toimii Pyynikintori ja loppubileet järjestetään I-klubilla. Tapahtumaan osallistuu n. 50 kävijää.

1983

Tapahtuman kävijämäärä lähtee hieman kasvamaan ja mukaan otetaan kolmas tutkinto Laudatur.

 

1988

Hämeenkadun Approssa juhlii n. 400 riehakasta opiskelijaa erivärisissä haalareissaan ja jatkopaikkana toimii VPK.

1989

Tapahtumaan osallistuu jo useita ainejärjestöjä niin Tampereelta kuin muualtakin Suomesta ja jatkopaikkana toimii Bat Club.

1990

Approssa on ensimmäistä kertaa viralliset kisajuomat, jotka toimittaa Mallasjuoma (nykyisin osa Hartwallia), ja jatkopaikkana toimii Tullikamari.

1992

Appro alkaa varmistaa paikkansa yhtenä opiskelijoiden valtakunnallisista suurtapahtumista, kun tapahtuman osallistujamäärä nousee jo 2000:een. Jatkopaikkana toimii Tampere-talo.

1996

Legendaarisen maineen saanut kuittien keräily tulee tiensä päähän, kun tapahtuman osallistujat saavat ensimmäistä kertaa suorituskartan, johon leimoja kerätään.

2001

Osallistujamäärä yltää 3000:een ja loppubilepaikkana toimii ensimmäistä kertaa Metro-Auto Areena.

2004

Suomen suurimpaan yksipäiväiseen opiskelijatapahtumaan osallistuu jo lähes 5000 opiskelijaa.

2005

Tapahtuman esiintyjäkaarti on tähänastisen historian ehdottomasti laadukkain. Loppubileissä esiintyy Apulanta ja VarjoApprossa ravintola Onnelassa illan huipentaa PMMP.

 

2006

Kisajuomien joukkoon lisätään legendaarinen, aito oikea Hartwallin lonkero. Loppubileissä esiintyy Neljä Ruusua ja illan huipennuksena on kahdelle sankarille Gigantin tarjoama taksi kotiin, pojat menevät Rovaniemelle.

2007

Appro juhlii 25-vuotista historiaansa järjestämällä ensimmäistä kertaa kahdet loppubileet. GaalaAppro järjestetään Metro-Auto Areenalla ja RockAppro Yo-talolla.

2009

Tampere Areenalla yleisöä viihdyttää Sunrise Avenue sekä Joku Paikallinen Bändi. Tämän lisäksi jatkopaikkoina toimii Bricks sekä Yo-talo, ja VarjoAppro rikkoo kävijäennätyksiä Love Hotelissa.

2010

Tampere Areenalla opiskelijoita tanssittaa eturivin rap-artisti Cheek sekä legendaarinen Paula Koivuniemi.

2012

Appron 30-vuotissynttäreillä saavutetaan uusi kävijäennätys yli 6000 opiskelijan kiertäessä Tampereen ravintoloita. Tampere-areenan kestävyyttä koetellaan todenteolla Stigin ja PMMP:n villitessä juhlakansaa. Muina jatkopaikkoina toimii Senssi, Bricks ja Ilona. VarjoAppro kerää Fat Ladyn täydeltä opiskelijoita juhlimaan Bomfunk Mc`s:n tahdissa.

2013

Edellisvuosista poiketen kaikki Appron loppubileet järjestetään keskustan ytimessä. Bricksissä approkansa juhlii pilke silmäkulmassa, kun esiintymässä on Mr. Lothar ja Ms. Paola. Muina jatkopaikkoina toimii Pakkahuone, Ravintolamaailma, Senssi sekä Ilona.

2014

Senssin tilalle jatkopaikaksi tulee Tampereen yöelämän uusi tulokas Union, jossa JVG:n esiintyminen ei varmasti jätä yhtäkään haalaripöksyä kylmäksi. Muita esiintyjiä ovat mm. Roope Salminen & Koirat, Alex Kunnari sekä Anna Abreu.

2015

Approssa tehdään jälleen uusi kävijäennätys yli 7500 kävijällä! Fat Lady tulee mukaan uutena virallisena jatkopaikkana ja esiintyjinä jatkoilla ovat mm. JVG, Teflon Brothers sekä Darude.

2016

Approssa on jo 8 jatkopaikkaa ja lähes 9000 kävijää. Keskustorilla nähdään paljon menoa: palju, sauna, pomppulinna ja ensimmäistä kertaa historiassa myös ilotulitus. Roska ja Club Hehku tulevat mukaan uusina jatkopaikkoina. Jatkoilla esiintyy mm. Pariisin Kevät, Gasellit sekä Mighty 44.

2017

35-vuotias Hämeenkadun Appro siirtyy opiskelijatapahtumana virallisesti täysin omaan luokkaansa, kun se ylittää ensimmäistä kertaa 10 000 approkävijän rajan. Keskustorilla nähdään mm. tulishow ja benji. Jatkopaikkoja on jo 11 ja uusina jatkopaikkoina mukaan tulee Ilves, Olympia, Tähti ja Yo-talo. Esiintyjinä nähdään mm. Teflon Brothers, Eveliina ja Happoradio.

2022

Vuonna 2022 juhlittiin Appron 40-vuotista taivalta! Juhlavuoden kunniaksi päästiin vihdoin toteuttamaan sen, mitä oli suunniteltu – Messukeskuksen jatkot! Messukeskuksessa esiintyi A-hallissa JVG ja Tähtiareenalla Martin Jensen. Perinteisillä baarijatkoilla esiintyjinä nähtiin Karri Koira ja Pihlaja!